Gorun Trail- O surpriza placuta in peisajul concursurilor de alergare

La unele concursuri mergi pentru ca au traditie in spate. La altele mergi tocmai pentru ca nu au si vrei sa vezi ceva nou. Gorun Trail Run a fost ca hit al anilor ’80, ceva care a venit de nicaieri si a ars stralucitor ca un meteorit in atmosfera Pamantului.

Am aflat de acest concurs de la o prietena. Dupa ce am fost la X2 Race eram chitit pe Ciucas X3 si mi-am spus ca pana atunci nu mai fac nimic. Dar am primit o invitatie (virtuala) la un concurs care se chema Gorun Trail. Nu mai auzisem in viata mea de Mercheasa, acest satuc din judetul Brasov. Google Maps ma edifica repede si aflu ca e undeva pe langa Rupea, pe drumul Brasov-Sighisoara, daca te abati vreo 10 km la dreapta. Cand primesti invitatie, trebuie sa o dai mai departe (un fel de ‘pay it forward’), asa ca invit si eu pe cineva din Brasov, pe sistemul “e aproape de tine, pacat sa pierzi ocazia”.

Ce ocazie? Pai dupa ce am citit descrierea cursei mi-au trebuit cam 2 secunde sa spun “Da merg acolo” 🙂  Organizatorii spuneau ca vedeta satului este un gorun de vreo 900 de ani, al doilea ca vechime din Romania (cel mai batran e in jud. Suceava), iar traseul alergarii bifeaza alte 4 obiective interesante: un lac ale carui ape au culoarea smaraldului, un canion cu straturi de roci inrosite prin oxidarea in contact cu aerul, un Vulcan stins si niste coloane de bazalt. Cand citesti asa ceva, poti sa nu lasi imaginatia sa lucreze, poti sa spui nu ? Eu nu am putut si la fel ca mine inca 250 de alergatori.  Asa ca am ales traseul de 30 km in ideea ca ar fi un bun antrenament pentru maratonul Ciucas X3. Unde mai pui ca era prima editie  a acestei alergari si de obicei primele au tendinta sa iasa fain.

Conform indicatiilor de pe site-ul evenimentului, mi-am rezervat cazare la o doamna din sat. Ajungem in sat noaptea si sunam gazda desi fusesem avertizati ca in afara de Cosmote nu exista semnal acolo. Deci gazda nu raspunde. Inarmat doar cu numele ei, purcedem la a cere indicatii de la localnici. Numai daca i-am gasi. E pustiu pe acolo de zici ca s-a dat cu gaz lacrimogen. De fapt pustiu nu era, doar ca nu stim noi unde sa cautam. Gasim 3 tineri amabili care  ne dau oarece indicatii apoi merg si la fata care vinde la magazinul satului. Compilez cele 2 seturi de indicatii apoi peste 3 ulite si un pod mai incolo, facem dreapta catre “casa cu garaj”. Cand nu e decat o casa cu garaj, acesta poate fi un reper major 🙂 Acolo era inca o masina probabil in aceeasi situatie ca noi si dupa cateva cuvinte stim ca ei sunt colegii cu care mai tarziu aveam sa impartim cabana. Gazda nu era acasa dar fata ei ne indruma catre cabana lor din padure. Dupa inca 10 minute suntem acolo si privim cu ochii scursi frigiderul plin cu mancare vegetariana (ok, era si slanina si branza acolo pentru orice eventualitate 😀 ).

Mai mult despre cum am ajuns la casuta din padure (precum si despre atmosfera si desfasurarea evenimentului) puteti citi si AICI, cei 2 protagonisti ai povestii fiind colegii nostri de la cabana, niste oameni supercool ca sa folosesc un singur cuvant (care nu exista in dictionar :D) care sa le cuprinda pe toate celelalte. In jurul nostru  si in acea seara in care am ajuns in Mercheasa, coincidentele au fost parca intretesute in insasi fibra vietii (asta da metafora :P).

Sa recapitulam. Suntem 4 oameni intr-o cabana din padure, frigiderul e plin cu mancare buna, nu este semnal, iar cerul noptii e absolut superb. Mii de stele  sunt vizibile iar bratul galaxiei noastre ofera o priveliste fascinanta. Tin un scurt curs de astronomie observationala cu cei interesati si le arat prin binoclu galaxia vecina, Andromeda. Dupa ce toata lumea este incantata de faptul ca fotoni emisi de stelele Andromedei de la 2.6 milioane de ani lumina au intrat in retina lor pamanteana, mergem la culcare. Ne asteapta o cursa frumoasa maine.

In clipul de mai jos, va invit sa va faceti o idee despre acest concurs si mai ales despre zona in care s-a desfasurat, o zona despre care multi nu stiu nimic dar care are un mare potential turistic. Sunt convins ca toti participantii la cursa vor duce vorba in tara si  oamenii vor veni sa vada aceasta zona iar in acest proces sa ajute si la dezvoltarea turismului rural de acolo.

P.S. Organizarea concursului a fost dupa toate regulile scrise si nescrise ale concursurilor de alergare, iar staff-ul si voluntarii au adus un plus de valoare unui eveniment deja foarte bine gandit si facut. Totul legat de acest concurs spune ca vor mai fi si alte editii. Multumiri !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s