Planeta Pamant in cifre

Pamantul se afla acum in mijlocul  celei de-a patra exctinctii in masa  si noi avem “onoarea” de a martorii acesteia. Disparitii ale diverselor specii au loc mai repede decat oricand in istoria planetei. In ultimii 150 de ani, ecosistemele planetei au pierdut peste 400 de specii iar biologi din toata lumea sunt de parere ca acesta este doar inceputul. Daca omenirea isi continua practicile curente fara nici o schimbare, in urmatorii 35 de ani, vom pierde aproximativ 37% din totalul speciilor de vietuitoare.

deforestation-in-the-amazon

Schimbarea climei si incalzirea globala au si ele un rol in aceasta avalansa de extinctii iar oamenii contribuie la exacerbarea acestor 2 mari factori. Dar cauza principala a acestei extinctii moderne este fara urma de indoiala cresterea globala a cererii de carne ale carei urmari sunt degradarea solului, imputinarea si poluarea resurselor de apa si a despaduririle masive.
Din 1960 si pana in prezent consumul de carne a crescut cu 24%, cerintele venind in principal din partea societatilor dezvoltate din vest. Cu fiecare an care trece, numarul animalelor mari (bovine, oi, capre, porci) creste cu 25 000 000 pe an, solicitand din ce in ce mai multe resurse pentru cresterea lor. Se anticipeaza ca numarul bovinelor, responsabile pentru eliberarea in atmosfera a periculosului gaz metan cu efect de sera foarte puternic, sa creasca cu peste 1 000 000 000 pana in anul 2050.
Suprafata zonelor cu cea mai mare biodiversitate ale planetei, a fost redusa cu 90%, insumand acum doar 2% din suprafata totala uscata a planetei. Datorita fertilitatii lor, aceste ultime zone salbatice ramase, ar putea fi zonele tinta pentru industria de crestere intensiva a animalelor, iar daca se va intampla acest lucru, se vor pierde inca 50% din suprafata acestor ultime zone salbatice.
Aproximativ 30% din totalul mancarii produse- in valoare de aproximativ 48 000 000 000 $ este aruncata DOAR in SUA in fiecare an, lucru care face sa creasca continuu cererea de mancare si in special carne. Aceste practici de risipa care au loc in toate tarile vestice cu precadere, pe langa presiunea suplimentara pusa pe resursele limitate, sunt si profund imorale si crude. In timp ce muntii de mancare aruncata cresc zilnic la marginea metropolelor vestice, in multe din tarile lumii a treia, se moare de foame la propriu.

Ce putem face noi, ca oameni simpli dar multi? Putem reduce trepat alimentele de origine animala pana in momentul cand vom adopta o alimentatie vegana in totalitate. Ceea ce nu inteleg multi este ca nu putem trai pe o planeta moarta, populata de o singura specie. Ajutand pamantul sa supravietuiasca, de fapt ne ajutam pe noi sa supravietuim.

https://raw4all.wordpress.com/2013/03/03/pentru-planeta-noastra/

https://sites.psu.edu/troymerig/2014/03/27/deforestation/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s