11 days summer colorfull, mostly sweet and tasty menu

Day 1

Dejun: prune albastre si aurii, piersici, mere de vara/ Pranz: caise / Cina: salata din rosii, castraveti, ardei, zucchini, ceapa rosie, masline, patrunjel, cimbru, tahini

day1Day 2

Dejun: shake din pepene rosu si patrunjel/ Pranz: prune albastre si aurii/ Cina: porumb fiert

day2Day 3

Dejun: shake din banane, patrunjel, busuioc, must, nectar de prune si zeama de lamaie / Pranz: piersici, caise si prune albastre/ Cina: salata de vinete cu rosii, ardei copt, cartofi fierti si ardei iute

day3Day 4

Dejun: shake din pepene galben patrunjel si busuioc / Pranz: pepene galben si rosu (combinatie pe care nu o recomand chiar daca sunt din aceeasi familie)/ Cina: piersici, caise, prune albastre

day4Day 5

Dejun: shake din pepene galben patrunjel, busuioc, ardei iute :D/ Pranz: piersici, prune albastre / Cina: ardei rosu si iute,  castraveti, zucchini, rosii, salata de vinete, zucchini si vinete gatite la cratita nelipicioasa si fara ulei-  rasfat total 🙂

day5Day 6

Dejun: o jumatate de pepene scapat din mana si crapat 😀 / Pranz: shake din banane, afine aduse tocmai de la Vatra Dornei, nectar de prune / Cina: muuuulte fructe; prune albastre, aurii, cu gat si corcoduse aurii.

day6Day 7

Dejun: shake din pepene galben, mure, afine/ Pranz: prune cu gat, corcoduse aurii si rosii/ Cina: caise

day7Day 8

Dejun: shake din pepene galben, afine, patrunjel, busuioc, nectar din prune/ Pranz: pepene rosu / Cina: supa din rosii, usturoi, patrunjel, busuioc, ardei iute,  cu morcov, ceapa, zucchini, ardei rosu, toate taiate felii, cu adaos de tahini si cimbru tocat. Lingura e cioplita, sau mai bine spus “rafinata” de mine dintr-o lingura mai mare si cam necioplita, cu care nu se putea manca 🙂

day8Day 9

Dejunpranz: mega shake din pepene rosu si afine- combinatie  e buna, cel putin pentru mine / Cina: shake  din pepene galben, banana, pasta de prune ramasa de la nectar, patrunjel, faina de canepa

day9Day 10

Dejun: pepene rosu/ Pranz: shake din pepene galben, banana , afine/ Dupa-amiaza: prune albastre / Cina: supa din rosii cherry, usturoi, busuioc, boabe de mustar, ardei iute, (cea mai buna supa de rosii  😀 ), cuburi de soia hidratate si facute in cratita nelipicioasa -evident fara ulei-  si patrunjel tocat

day10Day 11

Dejun: pepene rosu/ Pranz: pepene galben/ Dupa-amiaza: pere/ Cina: corcoduse aurii si rosii

day11

Am un singur pom care face prunele astea albastre  foarte dulci, suculente si aromate, cum nu am mai intalnit la alte soiuri, de aceea am pastrat la frigider cat am putut de multe ca sa lungesc placerea  😀 In ziua 11 am terminat prunele albastre si corcodusele. Incep mai in forta cu pepenii si ceva pere 🙂

Nu-i asa  ca este usor sa fii frugivor intr-o porportie foarte mare macar 2 sezoane pe an si intr-o proportie mai mica celelalte 2? Chiar daca nu avem fructele exotice de la tropice si ecuator, ne putem impaca si cu cele autohtone macar  in perioadele lor de varf. Singurul lucru care nu imi place este ca vara se cam suprapun perioadele de coacere pentru unele fructe (caise, zarzare, prune, mere, piersici, pepeni si altele poate…) lucru care pe mine cel putin ma cam forteaza sa aleg 2-3 sau 4 fructe majoritare in detrimentul celorlalte, dar e un neajuns cu care ma pot impaca 🙂 . In afara de perioada de vara cand apare aceasta supapunere partiala, in rest, incepand de primavara pana toamna, perioadele de coacere ale diverselor fructe sunt atat de inteligent dispuse in timp incat tot ce trebuie sa facem este sa trecem de la un fruct la altul pe masura ce apare. Iata ce fructe dulci avem la dispozitie in Romania in ordinea perioadei de coacere:

Primavara: capsuni, cirese, visine

Vara: caise, zarzare, mere, pere si prune de vara, pepeni, struguri varatici, piersici, nectarine,  diverse fructe de padure si de munte (mure, zmeura, afine, fragi, coacaze, merisoare, etc…pentru norocosii care locuiesc in zone montane)

Toamna: struguri, pere, prune , mere de toamna, smochine- incepand de la sfarsitul verii, catina (chiar daca nu e dulce e un super fruct! )

Daca am ratat vreun fruct autohton, include-l intr-un comentariu 🙂

Personal mi se pare ca nu sunt chiar putine si cand li se alatura si cele de import plus cele uscate, clar nu ma pot plange de monotonie alimentara 🙂 Si toate astea in diverse varietati de soiuri. Daca mai adaugam la toate astea si bogatia de fructe nedulci (rosii, ardei, dovlecei, castraveti, etc), legume de toate felurile, care cresc sub pamant, la nivelul pamantului si in aer, diversele frunze verzi, toate in sezonul lor, atunci oricine cu un minim de simt logic si judecata nealterata de prejudecati poate vedea ca a avea un stil alimentar vegan crudivor si preponderent frugivor nu este greu. Desigur, incepand de pe la jumatatea toamnei, iarna si pana pe la jumatatea primaverii, avem la dispozitie fructele de import (banane, citrice de tot felul, fructele uscate si alte fructe exotice), care ne fac sezonul rece mai suportabil. Evident pe acestea le avem la dispozitie, cu mici variatii si /sau exceptii si in sezonul cald, dar atunci cred ca atractia fructelor autohtone de sezon e prea mare ca sa mai apelam la portocale, de exemplu. Si daca mai punem la socoteala si alimentele familia semintelor, nucilor, pseudocerealelor si condimentelor, deja incepe sa ma doara capul 😛

Da, visez si eu sa mananc mango, papaya, ananas, nuca de cocos proaspata sau durian pana mi se intinde pielea pe burta 😀 dar suntem nevoiti sa ne adaptam si conformam posibilitatilor si realitatilor in care traim.

Like, Share & Subscribe daca ti-a placut !

Advertisements

4 thoughts on “11 days summer colorfull, mostly sweet and tasty menu

  1. Ma bucur ca ai share-uit acest meniu! Imi faceam grija ca mananc prea multe fructe (nu exista prea multe fructe, nu-i asa?), mai ales seara. Am zile la rand in care mananc fructe dulci de dimineata pana seara. si ma simt extraordinar. Apropiatii se uita la mine “ingrijorati” de fructoza pe care o contin fructele, si se mira cum de ma mai tin pe picioare. Ei nu stiu ce stim noi 🙂 .Si eu am aceeasi “problema” cu fructele de sezon. Imi e greu sa ma opresc doar la unele si sa ignor restul. In perioada asta as manca pepene de dimineata pana seara.
    Da, si eu visez sa incerc toate fructele din lume….pana atunci cele autohtone sunt mai mult decat perfecte!

    • si eu ma bucur ca ti-am inlaturat temerile legate de prea multe sau prea putine 🙂 da, din pacate ei nu stiu ce stim noi, si asta nu pentru ca tinem secret, ci pentru ca sunt mult prea inradacinati in prejudecati, traditii si altele. dar exemplul faptic pe o perioada mai lunga e cel mai graitor si poate incet vor deschide ochii. .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s