De ce vegan?/Why vegan?

Din trei motive principale:

  • Pentru oameni

  • Pentru animale

  • Pentru planeta

1. In prima categorie intra toate motivele ce tin de sanatatea fizica, mentala si spirituala a oamenilor. Alimentatia vegana aduce beneficii foarte mari pe aceste planuri si in timp ea devine si un mod de viata nu doar de alimentatie. Legatura dintre  o alimentatie bazata pe produse de origine animala si diverse boli si maladii ale secolului XX a fost deja demonstrata. Cancerul, diabetul, majoritatea bolilor metabolice, legate de imunitate, bolile de inima, si multe altele pot fi oprite, inversate si inlaturate avand la baza o alimentatie vegana preponderent cruda. Si influenta unei alimentatii integral vegetale asupra sanatatii, a fost scoasa in evidenta de numerosi oameni cu sau fara calificari medicale.  Exista acum foarte multe studii care atesta acest lucru si pot fi gasite la o simpla cautare pe internet. Alimentatia nu este singurul factor care duce la o sanatate optima, dar este cu siguranta unul important. (conteaza mult atitudinea fata de oameni si mediu, felul in care  interactionam cu acestia si gandirea). NU este o coincidenta ca omul nu impartaseste nimic din caracteristicile animalelor carnivore.  NU este deloc coincidenta ca multi dintre filosofii si ganditorii greci antici au fost vegani (desi atunci nu aveau un cuvant pentru asta), la fel cum au fost multe dintre marile personalitati geniale ale sec IX si XX, la fel cum sunt multe personalitati contemporane, chiar daca nu impartesesc geniul celor din trecut.

“Let food be thy medicine and medicine be thy food” 

Mancarea sa-ti fie medicamente si medicamentele sa-ti fie mancarea  –  Hippocrates

2. De ce pentru animale? Pentru ca nu este necesar sa ucidem ca sa traim acum cand avem multe alte optiuni. Consumul carnii nu mai este demult o necesitate vitala, asa cum a fost la inceputul primordial si in timpul dezvoltarii timpurii a speciei noastre. Este inutil, imoral si extrem de aberant sa provocam atata suferinta atator animale, doar pentru ca societatea, in ultimele sute de ani , ne-a conditionat in acest fel.  Suntem doar o specie (intre multe altele, din pacate din ce in ce mai putine) de vietuitoare pe aceasta planeta si nu avem dreptul de a subjuga si exploata dupa placul nostru tot ceea ce e non-uman. Ne-am dat singuri acest drept datorita unei false credinte ca suntem cei mai inteligenti si evoluati. Inteligenti poate, dar evoluati, in nici un caz, nu judecand dupa cum tratam tot ceea ce misca pe planeta. Ar trebui sa ne recapatam compasiunea si respectul pentru toate formele de viata, caracteristici  definitorii pentru specia umana. Este ilogic si nedrept  sa impartim vietuitoarele in animale de companie pe care le iubim , si materie prima pentru uz personal. Am fost crescuti in traditii si axiome de tipul “asa se face, asa trebuie, asa e bine, asa au facut si stramosii nostrii, etc”, si mergem in continuare la fel dintr-o  inertie stupida, fara  sa ne intrebam “de ce”, sa gandim noi pentru noi. Nu trebuie sa lasam pe altii sa o faca in locul nostru.

3. Nu putem iubi aceasta planeta cu toate minunile care exista pe ea, nu putem spune ca suntem ecologisti cu adevarat, si sa consumam in continuare animale, direct sau indirect. Impactul cresterii animalelor in regim intensiv  asupra mediului si ecosistemelor este atat de mare incat e greu de inteles. Cresterea animalelor impreuna cu tot lantul de productie, de la hrana lor pana  ajunge in magazine, este responsabila pentru cel putin 18% din totalul gazelor cu efect de sera, in timp ce TOATE mijloacele de transport din lume produc aproximativ 13%. Tot cresterea animalelor pentru carne si lactate este una din cele mai mari surse de poluare, chimica si biologica, a apelor si solului. Este direct raspunzatoare pentru defrisarea zilnica a junglelor tropicale si altor medii naturale, pentru producerea hranei animalelor, ducand astfel la disparitia multor specii rare. Daca iti faci griji legate de incalzirea climei  la scara globala (cu toate efectele ei nocive asupra biosferei), atunci nu cauta mai departe solutia, pentru ca este la indemana ta. Actiunile si alegerile noastre scriu istoria in fiecare zi iar noi, oamenii putem schimba ceva, putem ajuta la pastrarea unei lumi  care in urma cu 100-150 de ani nu a simtit un impact atat de devastator precum al speciei umane.

Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet”

Nimic nu va aduce un beneficiu mai mare sanatatii oamenilor si va creste sansele de perpetuare a vietii pe Pamant, asa cum ar putea-o face evolutia catre o alimentatie vegana.  –  ALBERT EINSTEIN, quoted in Sinfully Vegan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s